sâmbătă, 17 mai 2008

Spune STOP tutunului!

De ce tigara este toxica pentru sanatate?



Cu totii stim ca pompierii se protejeaza pentru a evita sa inhaleze substantele toxice care se degaja in urma unui incendiu, in timp ce fumatorii nu fac acest lucru. Totusi, fumul unei tigari este un amestec de gaz si de particule, care contin 4.000 de substante chimice dintre care 40 sunt cancerigene. Astfel, in momentul in care tigara este aprinsa, combustia degaja produse toxice care odata inhalate se introduc direct in organism.

Pentru fumator, efectul este aproape imediat: incepe sa se simta bine, este mai putin stresat, mult mai activ intelectual etc. Singura problema este nevoia de a activa acest circuit de recompensa, care devine un obicei si dependenta se instaleaza... Este practic si motivul pentru care este foarte dificil sa renunti la fumat.

Stiati ca in timp ce fumati, respirati 4.000 de substante chimice diferite printre care 40 sunt cancerigene? V-ati imaginat vreodata ca tigara voastra contine de exmplu amoniac care serveste la fabricarea ingrasamintelor chimice si a produselor de curata pentru baie si bucatarie?!!

Avantajele renuntarii la fumat

Au trecut 10, 20, 30 de ani de cand fumati si mai mult decat atat fumati foarte mult? Veti spune la ce bun, raul este deja facut! Ei bine, trebuie sa stiti ca este complet gresit, niciodata nu este tarziu pentru a va opri si pentru a va bucura de beneficii asupra sanatatii pe termen scurt sau lung de timp.

Iata ce se intampla dupa ce va opriti din fumat:

- Dupa 20 de minute, presiunea arteriala si pulsul revin la normal.
- Dupa 8 ore, nivelul de monoxid de carbon se diminueaza, deci sangele este din nou oxigenat in mod normal.
- Dupa 24 de ore, riscul de a face o criza cardiaca se diminueaza.
- Dupa 48 de ore, gustul si mirosul se intensifica.
- Dupa doua saptamani, circulatia sangelui se fluidifica.
- Dupa o luna, tusea, oboseala si gafaiala dispar. Plamanii incep sa se auto-curete, fapt ce ii face mai rezistenti la infectii.
- Dupa doi-trei ani, riscul de accident cardiovascular ajunge la acelasi nivel cu cel al unui nefumator.
- Dupa cinci ani, riscul de cancer legat de fumat se diminueaza.

Mai mult decat atat, renuntarea la fumat stabilizeaza si chiar incetineste evolutia anumitor afectiuni ca diabetul, astmul sau chiar insuficienta cardiaca renala cronica.

SURSA: www.acasa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea!